Chia puding sa kremom od mandarina

Chia sjemenke bile su izuzetno bitan sastojak u prehrani starih južnoameričkih civilizacije Azteka, Inka i Maja. Ova drevna superhrana smatrala se lijekom i vrednijom od zlata. Sama riječ chia na majanskom znači snaga. Mislim da je to dovoljo dobar razloga zašto biste trebali uključiti chia sjemenke u svoju prehranu.

Ova poslastica će vas istovremeno osvježiti i zasititi jer su ove sićušne sjemenke odličan izvor proteina i vlakana te stabiliziraju šećer u krvi. Unijet ćete cijelo bogatstvo različitih fitonutrijenata, minerala, vitamina, polifenola, enzima.

Chia sjemenke izuzetno ljekovito djeluju na probavni trakt, poboljšavaju apsorpciju nutrijenata u crijevima (jako važno za ljude s manjkom željeza u krvi), osobito minerala, a istovremeno su bogate željezom, kalcijem, magnezijem manganom i cinkom te vitaminima B grupe. Važno je da nikad chia sjemenke ne konzumirate suhe. Uvijek ih namočite u vodu, soko, mlijeko ili jogurt.

Chia puding možete pripremati svaki dan, te ga konzumirati kao doručak, užinu ili večeru. Osim toga toliko je jednostavan da ga možete ponijeti i na posao.

Iako ovaj chia puding možete pojesti samostalno, uz dodatak svježeg voća, ja sam se odlučila upotpuniti ovaj desert sa kremom od mandarina. Ona daje svježinu i slatkoću koja odlično paše uz nježni okus chia puding. Umjesto zaslađivača koristila sam Mandarinet marmeladu od mandarina što je puno bolji izbor od običnog zaslađivača poput smeđeg šećera, agave sirupa i sl.

Uživajte!

Sastojci:

Chia puding:

  • 1 šalica bademovog mlijeka (može bilo koje biljno mlijeko)
  • 4 žlice chia sjemenki
  • 2 žlice kokosovih mrvica
  • 2 žličice javorovog sirupa

Krema:
  • 1 bio puding od vanilije (35 g)
  • 200 ml bademovog mlijeka
  • 200 ml soka od mandarine (OPG Mandarinet)
  • 2 žlice Mandarinet marmelade od mandarina 
  • 1 žličica kurkume u prahu



Postupak:

- Stavi bademovo mlijeko, chia sjemenke, kokosove mrvice i javorov sirup u jednu posudu, promiješaj i stavi pola sata u hladnjak da chia sjemenke naprave svoje
- Za to vrijeme u lončić stavi bademovo mlijeko i sok od mandarine da se zagrije. U čašu usipaj puding te stavi tri žlice vode i promiješaj dok ne dobiješ gustu smjesu. Kada su se bademovo mlijeko i sok  zagrijali, ulij puding i na laganoj vatri mješaj dok se smjesa ne počne zgušnjavati
- Dodaj kurkumu i marmeladu od mandarina (ona je umjesto zaslađivača) i promješaj
- Kada se smjesa zgusnula, makni lončić sa vatre i ostavi da se malo ohladi
- Izvadi chia puding iz hladnjaka, ulij u male posudice sa poklopcem (do pola) i ostatak prelij kremom od mandarina
- Dekoriraj po želji, ja sam stavila naribani kokos, sušene borovnice i ružine latice
- Možeš odmah jesti ili poklopi i pojedi za užinu :)








Primjedbe

Popularni postovi