Umak od kikirikija s gljivama i tofuom
Inspiracija za ovo jelo bili su prefini Dan Dan Noodlesi koje možete probati u restoranu Soi. Zvijezda je ukusni umak od kikirikija s gljivama i tofuom. Umak sam poslužila uz basmati rižu, a vi možete poslužiti uz bilo koju tjesteninu po izboru. U umaku prevladavaja slatko, slano i kiseli okusi. Nadam se da će vam se svidjeti i ne zaboravite, uvijek se možete poigrati s nekim drugim začinima po vašem ukusu :)
Sastojci:
Sastojci:
- 1 manji ili pola većeg luka
- 1 žlica maslinovog ulja
- pola čaše bijelog vina
- 10-ak smeđih šampinjona (mogu i obični, bukovače ili shiitake)
- 1 dimljeni tofu od 200 g
- 100 g rižinog vrhnja
- 1 velika žlica maslaca od kikirikija
- 1 žlica sezamovog ulja
- 1-2 žlice paste od datulja ili nekog drugog zaslađivača
- 1 žlica soja sosa
- 1 žličica miso pastu po izboru
- sol i papar po želji
- malo limunovog soka
- Za posluživanje: kuhana riža, nasjeckani kikiriki, mladi luk i peršin

Postupak:
- Nasjeckajte luk na što tanje komadiće, šampinjine na loškice i tofu na male kockice.
- Stavite duboku tavu na vatru i dodajte u nju maslinovo ulje i luk te pirjajte otprilike 2 minute.
- Dodajte šampinjone i podlijevajte ih vinom dok sva tekućina ne ispari.
- Dodajte soja sos, maslac od kikirikija i rižino vrhnje te miješajte da se svi sastojci sjedine.
- Dodajte sezamovo ulje, miso pastu i pastu od datulja.
- Dodajte nasjeckani tofu i kuhajte 5 minuta.
- Pokapajte limunovim sokom.
- Skuhajte rižu i servirajte s nasjeckanim kikirikijem, mladim lukom i peršinom (tko voli može i korijander).
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar