Sushi zdjela

   Evo ideje za jedan ljeni ljetni obrok ili kako ga ja volim zvati, sushi za lijenčine :) Obrok je lagan ali zasitan. Ako mene pitate, mogla bi ga jesti svaki dan. Dovoljno je da skuhate veću količinu riže i svaki dan kombinirate s drugim povrćem, ako želite možete dodati neki protein (tofu, tempeh ili grah).

   Kombinacije su razne. Nadam se da će vam se ova svidjeti :)




Sastojci:


200 g riže za sushi

220 ml vode 

4 žlice rižinog octa

2 žlice šećera 

1 žličica soli

1 mladi luk

1 krastavac

1 mrkva

pola listića nori lista

pola avokada

šaka zalenja (špinat, blitva, salata)

2 žlice soja sosa

1 žličica sezamovog ulja

1 žličica rižinog octa

1 žličica sirupa od datulja (Sana delikatesse)











Postupak:




1. Rižu je potrebno dobro isprati, sve dok voda ne bude potpuno prozirna. Dodajte 220 ml vode i stavite kuhati.

2. Na početku rižu treba kuhati na jačoj vatri uz povremeno miješanje drvenom kuhačom dok ne zavrije. 

3. Nakon što proključa, potrebno je smanjiti temperaturu, poklopiti posudu i pustiti da kuha još desetak minuta poklopljena. Povremeno provjerite kako napreduje, ali ne miješajte.

4. Kada je riža kuhana, pripremite preljev od rižinog octa, šećera i soli. 

5. Rižin ocat pristavite na vatru u manjoj posudi, potom dodajte šećer i sol i kuhajte dok ne zavrije, potom smanjite vatru i još kratko kuhajte da se oslobodi što više arome. 

6. Toplu otopinu octa prelijte po toploj riži i promiješajte drvenom žlicom. Potom ostavite rižu da se ohladi na sobnoj temperaturi.

7. Za to vrijeme nasjeckajte mladi luk na kolutiće, krastavac, mrkvu, avokado i nori list na trakice.

8. Operite salatu i pripremite umak. 

9. U zdjelicu stavite soja sos, sezamovo ulje, rižin sirup i sirup od datulje. Sve zajedno pomiješajte.

10. Povrće i rižu stavite u zdjelicu, posipajte sezamom i prelijte umakom.


Dobar tek!





Primjedbe

Popularni postovi