Kako uzgojiti klice kod kuće


   Nedavno sam na story-u objavila što se može dobiti od jedne žlice sjemenki i par dana strpljenja. Na nagovor moje drage Ive sa bloga Healthy little tooth odlučila sam vam dokumentirati proces klijanja kod kuće kako bi i vi vrlo jednostavno mogli uživati u ovim finim nutritivnim bombicama.
  
  Za početak, malo ću pričati o svim dobrobitima klica i klijanja, te nakon toga slijedi sam postupak klijanja i što će vam sve biti potrebno (vjerujte mi, jako je jednostavno).

Oh, te klice!

   Klice su nutritivno veoma vrijedne i imaju dugu povijest primjene, no i dalje mnogi ih smatraju egzotičnom namirnicom koju, nažalost, veoma rijetko konzumiraju. One su mala tvornica fitonutrijenata koje mogu rasti u svim klimatskim uvjetima, sazrijevaju nekoliko dana, ne zahtijevaju tlo, niti sunce, a proces pripreme je jako jednostavan. 
   Klice su najbolja hrana koju možete sami uzgojiti kod kuće. Život uvijek počinje sa sjemenom koje klija, raste i razvija se. Čudesni trenutak klijanja biljke krije veliki broj biokemijskih promjena koje višestruko povećavaju hranjiva i ljekovita svojstva. U procesu klijanja, sadržaj vitamina, minerala i proteina se višestruko povećava, dok istodobno dolazi do značajnog smanjenja udjela ugljikohidrata i kalorija. Dio sadržaja šećera se pretvara u vitamin C, antioksidans koji štiti buduću biljku od štetnih utjecaja okoline. Zato klice imaju puno veći sadržaj vitamina C i to čak 500 do 600%, 300 postotni porast sadržaja vitamina A, a povećanje udjela bjelančevina od 30% prati i njihov oblik koji je najlakše probavljiva forma od svih prehrambenih izvora.


   U procesu klijanja, škrob se pretvara u jednostavne šećere, što čini klice lakše probavljivima, i daje im poseban, slatkast ukus. I ne samo to, sadržaj klorofila se znatno povećava, a on znači život, našu esenciju i nije slučajno molekularna struktura klorofila vrlo slična molekularnoj strukturi hemoglobina, glavnog sastojka naše krvi. U početku klijanja događa se važan proces pri čemu dolazi do cijepanja složenijih energetskih struktura u jednostavnije oblike.

   Uzgoj klica je odličan način da si osigurate pristup kvalitetnoj svježoj hrani cijele godine. Kada sami uzgajate klice ne konzumirate neželjene pesticide, aditive i druge kemikalije opasne za zdravlje. Da bismo ove dragocjene klice proizveli ne treba nam ništa posebno. Organsko sjeme, malo vode, kisika, dušika, ugljičnog dioksida i sunčeve svjetlosti. Ta ukusna hrana, ne samo da klijanjem povećava višestruko sadržaj hranjivih vrijednosti, nego i znatno doprinosi našem zdravlju.



   Ja sam se odlučila za Alfa Alfa klice koje su poznate po tome što sprječavaju nastanak osteoporoze, karcinoma i srčanih bolesti. Najbolje ih je konzumirati u sirovom obliku jer su takve nutritivno najkvalitetnije. Moraju biti svježe jer su izuzetno kvarljive namirnice. Ako samo na to pripazite mala količina klica obogatit će vaše jelo visoko hranjivim tvarima te pojačavajući pritom ukus i teksturuMogu se koristiti u sendvičima, salatama ili u drugim laganim jelima koja ne zahtijevaju termičku obradu.

   Za uzgoj klica, potrebne su vam sjemenke za klijanje organskog porijekla. Ja sam svoje Alf Alfa sjemenke nabavila u Tvornici zdrave hrane. Potrebno je osigurati određene uvjete za klijanje- prikladnu temperaturu i odgovarajuću razinu vlage. Temperatura bi trebala biti između 19 i 25 stupnjeva, može biti i nešto niža, ali onda će vrijeme klijanja duže trajati.


- Pribor potreban za uzgoj klica:
  • Staklene tegle širokog otvora
  • Gaza 
  • Gumica

- Postupak:

1. Za početak, potrebno je 1 žlicu Alfa Alfa sjemenki staviti u staklenku, do vrha uliti filtriranu vodu i poklopiti. Sjemenke se moraju namakati od 6 do 12 sati, stoga je najbolje staviti ih u vodu prije nego odete na spavanje. Sljedeće ujutro bit će spremno za klijanje. 




 


2. Kad je sjeme dovoljno odstajalo u vodi, poklopite staklenku gazom učvršćenu s gumicom te ocijedite vodu.  Staklenku trebama položiti na blagu kosinu kako bi zaostala tekućina među sjemenkama istekla kroz gazu. Stavite je tako da stoji na čistom, hladom mjestu u kuhinji.






3. Ujutro i uvečer sjemenke treba isprati vodom i vratiti u prvobitni položaj. 




4. Isti postupak ponavljajte 5 dana.

5. Kada sjemenke dovoljno proklijaju, (nakon 5 dana), stavite ih u veliku zdjelu punu hladne vode te ih miješajte dok prazna i suha opna, sjemena lupina, ne otpadne.

6. Bilo bi dobro da odstranite što više lupina jer ćete tako spriječiti truljenje klica te produžiti njihov vijek trajanja. Klice, potom, dobro ocijedite te prekrivene pohranite u hladnjak na tjedan do deset dana.


  





Primjedbe

Popularni postovi