Vegan curry sa basmati rižom

   Mislim da je moj prvi susret sa “egzotičnim” začinima bio upravo kada sam, još kao mala, probala curry mješavimu začina i ostala oduševljena. Do tada znala sam samo za sol, papar, vegetu i mljevenu papriku. Moja majka je često radila raznorazne umake u koje bi obavezno stavljala i curry. 
   Što je zapravo curry? Curry je mješavina začina koja može sadržati od pet do čak trideset začina. Dobiva se kombinacijom začina poput kurkume, korijandera, piskavice, đumbira, kumina, kajenskog papra, kima, đumbira, češnjaka, klinčića, gorušice i čitavog niza drugih koji zatim rezultiraju slatko ljutim aromama. Za pripremu curryja, poznatog jela južne i jugoistočne Azije, koristi se uvijek svježa mješavina začina. Odlično se slaže sa kokosovim mlijekom, mesom i ribom.
   Pregledavajući razne recepte osmislila sam svoj vege curry. Jedan od glavnih sastojaka je slanutak kojega naprosto obožavam. Kurkuma mu daje predivnu žutu boju koja se super ističe uz basmati rižu i zelenu boju mladog luka.

Brzo je gotovo jer se sve stavi u sjeckalica, koja sve usitni i za svega 15-20 min kuhanja jelo možete servirati i uživati :)


Sastojci:

  • 1 konzerva slanutka
  • 1 mrkva
  • 1 crvena paprika
  • 1 žlica naribanog đumbira 
  • 1 luk
  • 2 režanj češnjaka
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1/2 konzerve kokosovog mlijeka 
  • 1 žlica curry praha
  • Prstohvat chilli luskica
  • Sol, papar po želji
  • 150 gr basmati ili neke druge riže 







Postupak: 

  U sjeckalicu staviti mrkvu, crvenu papriku, naribani đumbir, luk i češnjak te samljeti. Kada se sve samelje, na tavu staviti kokosovo ulje i povrće lagano popržti par minuta. Dodati kurkumu, chili, sol i papar. Povremeno promiješati i nakon 5 min dodati kokosovo mlijeko i slanutak. Ostaviti da se kuha 10 minuta, a do tada skuhati rižu prema uputama sa pakiranja. 




Primjedbe

Popularni postovi