Zeleni pesto od rikule

   Obožavam praviti pesto namaz jer ga mogu koristiti u raznim kombinacijama. Brzo se pravi i svi sastojci su sirovi. Naziv pesto dolazi od talijanskog pestare što znači gnječiti, tući jer se tradicionalno usitnjava u mužaru, no poslužiti može i blender ili štapni mikser. Jedan od najpoznatijih pesta je pesto od bosiljka, ali ja sam se ovaj put odlučila za glavnu namirnicu uzeti rikulu. 
   Rikula u 100 grama sadrži samo deset kalorija, ali obiluje vitaminima A, C, K, riboflavinom i folnom kiselinom te kalcijem, magnezijem, bakrom, željezom, cinkom i kalijem. Kao i većina zelenog lisnatog povrća, rikula obiluje antioksidantima, čisti jetru i potiče žuč te je idealna za proljetnu detoksikaciju. Bogata je klorofilom i sumpornim spojevima koji potpomažu čišćenje organizma na staničnom nivou.
   Jedino što vam preostaje je odlučiti u kojoj kombinaciji će te  koristiti pesto npr. u tjestenini, na kruhu, kao punjenje za tortilju i sl.. Ja sam se ovaj put odlučila poslužiti u tjestenini od crvene leće jer sadrži niske razine kalorija te je također iznimno hranjiva, nudeći vam širok spektar hranjivih tvari koje promiču zdravlje i pomažu vam u održavanju zdrave težine. Kao i sve druge leće, crvena leća je također bogat izvor proteina. Ona daje gotovo jednaku količinu bjelančevina koja se dobiva od prehrane mesom, ali s nižim razinama masnoća i kolesterola, što ovu tjesteninu čini savršenom za vegetarijance i vegane.
   Crvena leća također sadrži velike količine vitamina poput vitamina A, vitamina K, vitamina C, vitamina B i folata. Minerali poput kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka, mangana, bakra i selena također se mogu naći u izobilju u ovoj namirnici.

Ovo je obrok prepun vitamina i minerala te je odličan za brzi ručak, ja ga volim ponijeti na posao jer ga ne treba grijati i uvijek izmami znatiželjne poglede od ostalih kolega na poslu.


Sastojci: 


  • 100 gr rikule 
  • 1 limun 
  • 50 gr indijskih oraščića
  • 1 režanj češnjaka
  • prstohvat Chilli ljuskica
  • 2 žlice delikatesnog kvasca ili parmezana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol, papar po želji
  • 150 gr tjestenine od leće ili po želji 








Postupak: 

Rikulu, indijske oraščiće, češnjak, maslinovo ulje staviti u blender i samljeti. Dodati sok od 1 limuna, delikatesni kvasac, chilli, sol i papar te ponovno samljeti. Skuhati tjesteninu prema uputama sa pakiranja i pomiješati sa pestom. 

Primjedbe

Popularni postovi