Veganska salata od "tune"

    Ovo je idealan ljetni recept za razne prilike, kao lagani ručak ili kao punjenje za sendvič i odlazak na plažu. Jedan od glavnih sastojaka koji sve povezuje je veganska majoneza ali ako želite manje masnu varijantu možete upotrijebiti avokado. Ono što salati daje okus tune su komadići Nori alge. Ja kupim listiće Nori alge te ih većinom koristim za izradu sushi rolica ali ponekad ih dodam u varivo, juhu ili salatu. 
    Nori alge bogate su mineralima (magnezij, željezo, kalcij, jod, natrij, fosfor), vitamina (C, A, B1, B12, E) i omega 3 te omega 6 masnih kiselina. Ova namirnica može se pohvaliti i visokim udjelom vlakana. Naime, čak 75 posto ukupne mase algi mogu činiti prehrambena vlakna te se, zbog svega toga, alge smatraju izuzetno korisnima za prevenciju i suzbijanje mnogih zdravstvenih tegoba. 
   Neizostavni sastojak ove salate je slanutak :) Ja ga naprosto obožavam i mogla bi ga jesti svaki dan jer mi je okusom najdraža mahunarka. Ovu vrstu salate često spremam za na posao jer je lagana a opet zasitna. 
   

Sastojci:

  • 1 konzerva slanutka
  • 1 list Nori alge
  • 1 žlica delikatesnog kvasca
  • 1 manji luk
  • 3 kisela krastavca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 crvena paprika
  • 2 žlice majoneze bez jaja (ja sam koristila od soje)
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica limunovog soka ili jabučnog octa
  • 10-ak kapara 
  • začini: papar, sol, curry, chilli ljuskice
  • za dekoriranje: rikula, krastavac, mrkva, peršin

Postupak: 

Ocijediti slanutak i staviti ga u posudu. Po želji narezati luk, kisele krastavce, papriku (na kockice), svježe krastavce i mrkvu (na trakice). U manju zdjelicu staviti majonezu, senf, limunov sok, maslinovo ulje, delikatesni kvasac, papar, sol, curry i chilli te sve skupa promiješati da dobijete umak. List nori alge samljeti u blenderu. Nasjeckano povrće, umak, Nori algu i kapare dodati u posudu sa slanutkom i promiješati da se sve sjedini. Servirati na salatu po želji ili na kruh.









Primjedbe

Popularni postovi