Veganski čokoladni brownie od crvenog graha (glutenfree)

      Zamislite da jedete slatki, bogati, čokoladni brownie koji je ujedno zdrav i bez glutena...vjerujte mi, ne sanjate. Na pravom ste mjestu da otkrijete koliko jednostavan i zdrav čokoladni desert možete ispeći i svi će njime biti oduševljeni. Samo nemojte im odmah reći da u njemu ima graha, tj. da je on glavna zvijezda ovog deserta :) malo tko može primjetiti razliku između zdrave i manje zdrave verzije čokoladnog browniea.
      Ja sam za ovaj desert saznala na You Tube-u ali nikako nisam mogla pronaći recept koji bi baš meni pasao tj. da nema brašna, jaja i mlijeka. Tako sam naišla na veganski recept sa crvenim grahom i oduševila se. Možete vidjeti, to su sve sastojci koje većina nas može kupiti u svakom dućanu, od opreme vam treba blender, sjeckalica ili štapni mikser.
      Isto tako, bilo mi je bitno da kada budete jeli ovaj kolač ne primjete da se radi o zdravom kolaču jer on je jednako ukusan kao i tipični čokoladni brownie.

Sastojci:
  • 250 gr ocijeđenog crvenog graha iz konzerve
  • 10 gr sirovog kakao praha
  • 40 gr zobenih pahuljica
  • prstohvat himalajske soli
  • 80 gr meda, javorovog ili agave sirupa
  • 40 gr kokosovog ili suncokretovog ulja (hladno prešanog)
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/2 žlice praška za pečenje
  • 100 gr čokoladnih kaplica ili komadića čokolade po želji
  • 1 šaka badema
  • par sušenih goji bobica za dekoraciju


Postupak:

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Sve sastojke stavite u bledner ili sjeckalicu osim čokoladnih kaplica i badema. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ubacite polovicu čokoladnih kaplica i sve bademe. Miksajte par sekundi. Izlijte u kalup za pečenje, posipajte sa ostatkom čokoladnih kaplica i par sušenih goji bobica te stavite u pećnicu. Brownie se peče otprilike 15 minuta na 180 stupnjeva. Kada prođe 15 min, izgasite pećnicu i ostavite tako još 10 min da odstoji. Od ove smjese dobijete otprilike oko 9-12 čokoladnih browniea.

Napomena: Vi se možete poigrati sa sastojcima tako da umjesto badema i sušenih goji bobica dodate orahe, lješnjake, kikiriki i sl. Na vrhu možete preliti sa maslacem od kikirikija, pekmezom ili dodati svježe voće. Igrajte se jer sa zdravim sastojcima nakad ne možete pogriješiti :)






Primjedbe

Popularni postovi