Meksički burger od graha tzv. Meksikanac

    Ovaj je jelo inspirirano receptom iz kuharice "Vegan 100 posto" čiji je autor mladi velški profesionalni kuhar, Gaz Oakley. To je njegova prva kuharica, a ja ga već neko vrijeme pratim na You Tube-u i Instagram profilu - Avant-Garde Vegan tako da sam jedva dočekala da stigne u Hrvatsku.
    Knjiga je namijenjena svima koji žele isprobati jednostavne i prije svega ukusne recepte. Ono što je mene oduševilo su zanimljivi veganski recepti i fotografije koje pršte bojama (ako niste do sada primjetili, ja baš padam na fotografije koje vrište bojama).
     U nastavku donosim vam malo izmjenjen recept za burger prepun klasičnih meksičkih okusa (Meksikanac). Također sadrži mnoge različite mahunarke, stoga je jako hranjiv i zasitan.

Navali narode :)

Sastojci (za oko 6 burgera):


  • 1 konzerva (230 g) crvenog graha
  • 1 konzerva (230 g) bijelog graha
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 1 luk
  • 1 žlica ketchupa
  • 1 žlica senfa
  • 5 žlica glatkog brašna (za bezglutensku verziju koristite zobeno brašno)
  • sok od 1/2 limuna ili limete
  • 1 žlica dimljene crvene paprike
  • 1 žlica meksičkih začina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • kokosovo ulje za prženje
Postupak:

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i obložite lim za pečenje masnim papirom.
Sastojke za burgere stavite u blender. Blendajte dok se ne počne stvarati kompaktna smjesa. Nemojte prejako izblendati, poželjno je da ostanu komadići. Smjesu izvadite i podijelite na 6 jednakih djelova. Ako želite možete napraviti tanje burgere pa ćete dobiti oko 8-9 burgera. 
Na zagrijanu tavu stavite kokosovo ulje i burgere pecite dok ne dobiju zlatnu boju (otprilike 2 minute sa svake strane). Stavite ih na lim, pa u pećnicu da se peku otprilike 15 minuta.

Za to vrijeme pripremite ostale sastojke za posluživanje:

Trebati će vam:
  • meksička salsa/umak (ja sam svoj kupila u DM dućanu)
  • Guacamole- 1 avokado, 1 rajčica, 1/2 soka limete, 1/2 manjeg luka, prstohvat chilli praha, sol i papar po želji
  • salata po želji
  • luk
  • kukuruzni čips
  • pecivo za burgere (provjerite da li je vegansko)
Kada su burgeri gotovi pripremite se za serviranje.
Prerežite pecivo na pola, stavite prvo meksički umak pa prvi burger, zatim guacamole pa drugi burger. Na vrh poslažite salatu, luk i kukuruzni čips. 

Dobar tek :)













Primjedbe

Popularni postovi