Veganske cimet rolice sa datuljama i Dida Boža ekstra džemom od smokve s narančom

   Donosim vam recept za najbolje cimet rolice koje sam do sada probala. Samo ću vam reći da ih morate probati jer su mekane, slatke, veganske i pune jesenskih okusa.

   Kada sam tražila recept za cimet rolice naišla sam na jedan koji sam odlučila probati ali mi se tijesto uopće nije svidjelo. Stoga sam se bacila na potragu da pronađem recept sa kojime ću biti baš baš zadovoljna. I uspjela sam, pronašla sam recept za savršeno tijesto, a recept za nadjev sam sama osmislila (baš sam ponosna :))

   Inače, tradicionalni nadjev za cimet rolice se sastoji od maslaca, smeđeg šećera i cimeta. Ja sam sve izbacila, osim cimeta :) Kao sladilo odlučila sam se za datulje jer imaju ljepljivu teksturu, slatke su i super zdrave. 

  Pošto je ovo recept inspiriran jesenskim namirnicama koristila sam jabuku, buču, cimet,  pumpkin pie mješavinu začina i Dida Boža ekstra džem od smokve s narančom.
 Ovaj džem podigao je jelo na novu razinu. Smokva je sve dodatno zasladila a naranča je dala svježinu. Mene je okus na trenutak odveo u prelijepu Dalmaciju, gdje sam rođena.

  Na vrh sam stavila glazuru od indijskih oraščića koji je brzo gotov i puno je bolja opcije od glazure koja se inače radi od šećera u prahu, mlijeka i maslaca.

Sastojci:


Za tijesto:
  • 410 g pšeničnog brašna za dizana tijesta + za razvaljati
  • 1 paket instant kvasca
  • 1 žličica soli
  • 60 ml javorovog sirupa
  • 80 ml maslinovog ulja (može i suncokretovo, akokado ili kokosovo)
  • 118 ml tople vode
  • 177 ml toplog biljnog mlijeka (ja sam koristila rižino)
Za nadjev:
  • 15 datulja
  • 1 manja jabuka
  • 2 žlice pirea od buče
  • 2 žlice Dida Boža ekstra džem od smokve s narančom
  • 1 žličica pumpkin pie mješavine začina
  • 1 žličica cimeta

Za glazuru :
  • 1/2 čaše namočenih indijskih oraščića 
  • 3 žlice biljnog mlijeka
  • 3 žlice vode
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 1žlica limunovog soka
  • 1/2 žlice soli



Postupak:

- Izmjerite sve sastojke za tijesto
- U veću posudu stavite brašno, kvasac, javorov sirup, sol, ulje, vodu i biljno mlijeko
- Mješajte sve sastojke dok ne dobijete mekano tijesto koje se ne lijepi
- Posudu sa tijestom pokrijte krpom i ostavite 10 minuta da se diže
- Za to vrijeme pripremite nadjev
- U blender stavite sve sastojke (jabuku narežite na što manje kockice) i blendajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu (oko 2 min)
- Nakon toga razvaljajte tijesto u obliku pravokutnika te namažite nadjev na tijesto.
- Zarolajte i prerežite na ploškice debljine 5 cm.
- Stavite u posudu za pečenje, pokrijte krpom i ostavite da se diže pola sata.
- Zadnjih 10 min dizanja upalite pećnicu na 180 stupnjeva.
- Kada je vrijeme dizanja gotovo, stavite u pećnicu cimet rolice i pecite 20 min
- Kada su se cimet rolice ispekle ostavite ih da se ohlade.
- Po želi pripremite glazuru
- Za glazuru je potrebno namočiti indijske oraščiće (bar pola sata), sve sastojke staviti u blender i blendati 2 minute.
- Dobivenu smjesu premažite preko cimet rolica.

Uživajte!










Primjedbe

Popularni postovi