Veganski preljev za salatu od suncokretovih sjemenki

  Kao sam ljubitelj salata, svakodnevno tražim inspiraciju za smišljanje raznih novih kombinacija okusa. Jedan od najvažnijih sastojaka svake salate je preljev ili dresing. Kako kupovni preljevi za salate često sadrže neželjene masnoće i dodane šećere, stoga ja sama pravim svoju zdraviju varijantu preljeva.
   Ponekad stavim samo malo maslinovog ulja, limun, senf i neki zaslađivač, a nekad se odlučim za malo "konkretniji" preljev.
   Na internetu ima bezbroj recepata za bijeli preljev na bazi indijskih oraščića. Kako indijski oraščići mogu biti poprilično skupi, ja vam donosim jeftiniju verziju koja je jednako ukusna i hranjiva. Radi se na bazi suncokretovih sjemenki, limunovog soka, delikatesnog kvasca (daje okus sira), češnjaka, vode i par začina. 
  Potrebno ja malo vremena za namakanje suncokretovih sjemenki kako bi omekšale i sve navedene sastojke staviti u blender te izmiksati. Preljev možete držati u hladnjaku i do 3 dana.
  Ovaj preljev je veganski, sirov i bez glutena. Također, može ga se koristiti kao umak u kojega možete umakati sirovo povrće.

Sastojci za preljev:


  • 1 šaka sjemenki suncokreta
  • 100 ml vode
  • sok 1 limuna
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice delikatesnog kvasca
  • prstohvat chilli paprike
  • sol i papar po želji

Postupak:
  Sjemenke suncokreta staviti u posudu i preliti vodom te ostaviti pola sata da sjemenke omekšaju. Za to vrijeme pripremite i nasjeckajte sve sastojke za vašu salatu. Nakon pola sata ocijedite sjemenke, sve sastojke stavite u blender i miksajte 1 minutu. 

   Također, stavljam vam recept za moju toplo-hladnu salatu u koju sam dodala preljev od suncokretovih sjemenki. U salati su zastupljeni svi okusi - slatko, slano, kiselo, gorko te ljuto. Prava eksplozija okusa :)


Sastojci za salatu:

  • 1 manja cikla
  • 2 kriške naranče
  • šaka rikole
  • šaka mladog špinata
  • 1 srednji batat
  • zrna nara po želji

Postupak:
  Batat narezati na kockice, začiniti po želji i staviti u pećnicu da se peče 20 min na 180 stupnjeva. Za to vrijeme narežite ciklu na tanke kolutiće, naranču nasjeckajte na trokute i uklonite koru, operite špinat i rikolu. Kada je batat gotov dodajte ga u salatu i prelijte preljevom od suncokretovih sjemenki te posipajte narom.

Dobar tek.






Primjedbe

Popularni postovi