Pečena torta od čokolade s malinama i džemom od jagoda
Možda niste znali ali ja sam vam antitalent za izradu pečenih torti. Ha, ha :) zato se i jesam pronašla u pripremi sirovih torti jer mi većinom uvijek odlično ispadnu, dok kad pečem... e to je posve druga priča. Ili se biskvit ne digne ili se pak previše digne, pa se raspukne, ostane suh ili polusirov. Uglavnom uvijek nešto, ali i za takve ima spasa.
Naime, pronašla sam recept koji je namijenjen svima koji znaju upaliti pećnicu a istodobno žele zadiviti svoje goste ili ukućane. Najbolje od svega je što je veganski, bez glutena, samo zdravi sastojci i uz minimalan trud možete dobiti finu, slatku čokoladnu tortu sa kiselkastim preljevom od svježih malina i i Dida Boža ekološkim džemom od jagoda.
Zašto sam u ovom receptu odlučila koristiti džem od jagoda? Razlog je taj što trenutno nije sezona jagoda ali pošto u ovoj kombinaciji savršeno paše okus jagoda ja sam našla odlučnu zamjenu. Dida Boža ekološki džem savršeno se uklopio a istovremeno ne trebam dodavati nikakvo sladilo jer je džem već dovoljno sladak.
Sastojci (za tortu promjera 18 cm):
Za biskvit:
- 250 g ocijeđenog crvenog graha iz konzerve
- 10 g sirovog kakao praha
- 40 g zobenih pahuljica
- prstohvat himalajske soli
- 80 g javorovog ili agave sirupa
- 40 gr kokosovog ili suncokretovog ulja (hladno prešanog)
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 žlice praška za pečenje
- 1 šaka badema
Za čokoladni ganache:
- 1/2 konzerve kokosovog mlijeka
- 60 g veganske čokolade
- 1 žlica agave sirupa
Za preljev od malina i jagoda:
- 60 g svježih malina
- 3 žlice Dida Boža ekološki džem od jagoda
- 3 žlice vode
- 2 žlice psyllium ljuskica
Postupak:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Sve sastojke za biskvit stavite u bledner ili sjeckalicu
- Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu
- Izlijte u kalup za pečenje te stavite u pećnicu
- Biskvit se peče otprilike 15 minuta na 180 stupnjeva (u pećnici sa ventilatorom)
- Kada prođe 15 min, izgasite pećnicu i ostavite tako još 10 min da odstoji
- Za to vrijeme napravite čokoladni ganache
- Za to vrijeme napravite čokoladni ganache
- U posudu na pari stavite kokosovo mlijeko i čokoladu, polako miješajte dok se sastojci ne sjedine tj. dok ne dobijete gustu smjesu kremaste teksture.
- Dodajte agave sirup i prelijte preko biskvita
- Nakon toga slijedi izrada preljeva od malina i jagoda
- U posudu stavite svježe maline, Dida Boža ekološki džem od jagoda i vodu
- Kuhajte na štednjaku 5 minuta (dok se maline ne raspadnu) i nakon toga dodajte psyllium ljuskice
- Prelijte preko čokoladnog ganacha i stavite u hladnjak da se sve ohladi.
- Prije serviranja ukrasite po želji
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar