Domaća granola s tahinijem

   Ah ta granola. Savršena za doručak, snack, desert... ne poznajem nekoga tko ne voli granolu. Osim što se brzo radi, u njoj su samo zdravi i fini sastojci koje možete prilagođavati po svom ukusu. Kada pogledam po dućanima, granola uopće nije jeftina, a kad pročitam što sve u sebi sadrži padne mi mrak na oči.

   Zato ja nju radim sama jer jedino tako znam što se sve u njoj nalazi. Na internetu ima raznih varijacija, a meni je najdraža ova koja u sebi sadrži tahini i javorov sirup. Jednom kada probate domaću granolu nema povratka kupovnoj :) još samo da vam napomenem kako će vam cijela kuhinja predivno mirisati.

Sastojci:
  • 1/3 šalice javorovog sirupa (može i neki drugi po želji)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili naribane tonke
  • prstohvat soli
  • malo vode
  • 1 žlica cimeta ili začina za medenjake
  • 2 čaše zobenih pahuljica (cijelih)
  • 1/2 šalice bučinih sjemenki
  • 1/2 šalice lješnjaka (nasjeckati na komadiće)
  • 1/2 šalice kikirikija (po mogućnosti sirovi)
  • 1/2 šalice sušenih brusnica

Postupak:

- U veću posudu prvo stavite "tekuće" sastojke (javorov sirup, tahini, ekstrakt vanilije, sol, cimet) i sve dobro promiješajte da dobijete kompaktnu smjesu
- Ako vam se čini da je smjesa dosta gusta dodajte malo vode
- U smjesu ubacite "suhe" sastojke (zobene, bučine sjemenke, lješnjake, kikiriki), a brusnice ostavite za kraj
- Upalite pećnicu sa ventilatorom na 160 stupnjeva 
- Na pleh stavite masni papir i po njemu jednako rasporedite granolu 
- Satvite u pećnicu (više pri dnu pećnice) i pecite 10 minuta 
- Nakon 10 minuta izvadite granolu i promješajte je
- Vratite u pećnicu i pecite još nekih 7-10 minuta (dok ne dobije boju)
- Izvadite iz pećnice i dodajte brusnice
- Pričekajte da se granola skroz ohladi i nakon toga je premjestite u staklenku ili posudicu sa poklopcem
- Servirajte uz mlijeko, jogurt ili smoothie :)








Primjedbe

Popularni postovi