Veganska pita od višanja
Pita sa višnjama jednostavno je neodoljiva slastica koju možete poželjeti u bilo koje doba godine. Danas želim sa vama podijeliti recept za vegansku pitu od višanja, idalnu za sve koji se zažele fine, osvježavajuće pite od voća, a nećete morati provesti cijeli dan u kuhinji.
Vjerujem da će vas osvojiti bogati nadjev bez puno šećera i savršeno prhkim tijestom. Osim s višnjama, možete je napraviti i s borovnicama, malinama ili drugim omiljenim voćem.
Kako često pokušavam bijeli šećer zamijeniti nečim malo zdravijim, ovaj put sam koristila Dida Boža ekološki džem od višnje kao saldilo koji se savršeno uklopio.🍒
Možete je dekorirati po vlastitom izboru, a pošto nam uskoro stiže Valentinovo možete se poigrati pokrovom za ovu pitu i uz samo malo mašte napraviti romantičnu verziju pite kojom ćete oduševiti svoje voljene💖
Sastojci:
Kora:
- 2 1/2 šaljice oštrog brašna
- 200 g margarina za pripremu kolača
- 1/2 žličice soli
- 2 žlice šećera
- hladna voda
Nadjev:
- 5 šalica smrznutih višanja
- 150 g Dida Boža ekološki džem od višnje
- 4 žlice gustina ili tapioka brašna
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 žličica naribane limunove kore
Postupak:
- U veću posudu stavite margarin, sol i šećer i miksajte mikserom oko 1 minutu
- Nakon toga polako počnite dodavati brašno
- Nakon što ste stavili svo brašno dodajte hladnu vodu dok se smjesa ne pretvori u kuglu
- Stavite u posudu sa poklopcem i premjestite u hladnjak na 30 minuta
- Za to vrijeme pripremite nadjev
- Stavite smrznute višnje u posudu za kuhanje i na laganoj vatri pričekajte da se višnje otope i počnu ključati (oko 10 minuta)
- Dodajte Dida Boža ekološki džem od višnje, ekstrakt vanilije i limunovu koricu
- Sve prolješajte i ostavite 5 minuta da kuha
- U to vrijeme u malu zdjelicu stavite gustin i dodajte 3 žlice vode, mješajte dok se gustin ne otopi
- Dodajte gustin u višnje i kuhajte 2-3 minute
- Kada se nadjev zgusnuo, maknite ga sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi
- Kada je tijesto odležalo 30 minuta, prebacite ga na masni papir i na njega stavite još jedan masni papir
- Upalite pećnicu na 180 stupnjeva
- Izvajlajte tijesto veličine 2 cm, utisnite ga u kalup za pite i maknite otatak tijesta
- Otatak tijesta ponovno izvaljajte ali što tanje i izrežite na tanke prutiće
- U kalup ulijte nadjev i ukrasite preostalim tijestom uzorkom po želji
- Stavite u pećnicu i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva
- Kada je pita pečena stavite je bar 2-3 sata da se ohladi i onda servirajte samu ili uz dodatak sladoleda od vanilije
Dobar tek.
Margarin? OMG!
OdgovoriIzbriši