Osvijesti se ili kako male stvari mogu činiti veliku razliku

   Vjerujem da ste u zadnje vrijeme svi, bar negdje čuli ili čitali o globalnom zatopljenju, važnosti ekološke osviještenosti, očuvanju voda, tla, zaštiti životinja i sl. Sve više smo svjedoci katastrofalnih posljedica ljudskog djelovanja na okoliš zbog čega i raste svijest o važnosti zaštite prirode. Pojedinac ne može sam spasiti amazonske prašume ili zaštititi izvore pitke vode, ali svi možemo s malim stvarima, koliko god se čine beznačajnima pridonijeti zaštiti okoliša.

   Ono što mene najviše zabrinjava je količina plastike koju svakodnevno koristimo (često samo jednokratno) i kakve to ima posljedice na biljni i životinjski svijet. Informacija da oko 70 posto otpada pronađenog na europskim obalama i morima otpada na plastiku, tjera me na razmišljanje kako ja mogu doprinijeti da smanjim te brojke.

   Uvijek sve počinje od nas. Mala promjena može rezultirati velikim rezultatima. Upravo me je DM potaknuo na pisanje ovog posta jer je nedavno objavio nagradnu igru, a uvijet je da svatko tko želi sudjelovati treba objaviti tri fotografije koje prikazuju osviješteni izbor kada je riječ o 1) njezi tijela; 2) prehrani i 3) brizi za dom i okoliš.


- Što se tiče njege tijela uvijek razmišljam o sastojcima koje stavljam na svoju kožu jer je ona naš najveći organ. Radije koristim vlastitu prirodnu kozmetiku jer tako znam sve sastojke. Prirodni sastojci su daleko najbolji za naše tijelo.

- Kod prehrane gledam da su to materijali koji se mogu višekratno koristiti poput stakla, bambusa,  kokosa, drva, višekratne platnene vrećice... Dobro bi bilo planirati svoje obroke i što manje hrane bacati u smeće, te prelazak na vegansku prehranu.

- U svom domu nastojim koristiti prirodna sredstva za čišćenje i difuzor kao osvježivač prostora. Sada kada dođe lijepo vrijeme, bicikl će biti moje omiljeno prijevozno sredstvo. I zapamtite, gdje god da se nalazite (pogotovo u prirodi) počistite za sobom!





1. Nega tijela: 



- Home made ulje za tijelo
- Kokosovo ulje (za skidanje make-up-a)
- Prirodni deo stick (njega radim zadnje dvije godine i djeluje bolje od kupovnih)
- Prirodni uljni parfem (njega mijenjam ovisno o sezoni)
- Prirodni maslac za usne
- Za pilinga koristite kokosovo ulje, sodu bikarbonu i spužvicu za piling i masažu lica
- Tekući sapun za tijelo: kada ga potrošite, operite ampalažu i napravite sami svoj tekući sapun za tijelo
Još neke od ideja: Kruti šampon, drvena četkica za zube, prirodna krema za sunčanje.


















2. Prehrana

- Staklene boce za vodu
- Coffee Cup od bambusa
- Staklene slamke
- Male vrećice za salatu i povrće
- Velika torba za u dućan i plac
- Kuglica za čaj umjesto vrećica 
Kupovanje na placu (podupiranje malih gospodarstva)
- Drveni pribor za jelo
- Zdjelice od kokosovog oraha
- Iskorištene staklene teglice koristiti za skladištenje začina i sjemenki
- Konop od jute
- Uzgajati svoje začine
- Veganstvo



















3. Briga za dom i okoliš

- Domaća sredstva za čišćenje
- Difuzor umjesto mirisnih svjeća ili mirisnih sprejeva
Vožnja bicikle umjesto vožnje autom




























  I za kraj... samo jedna mala promijena može značiti puno za naše tijelo i okoliš. Budite dobri prema sebi i predivnoj planeti Zemlja jer će vam se sav uloženi trud dugoročno isplatiti :)
Pusa :***

Primjedbe

Popularni postovi