Salata od crne leće i bundeve s preljevom od crnog tahinija
Najdraže su mi salate koje su toliko zasitne da ih jedem kao glavno jelo. Jedna od takvih salata je i ova od crne leće, pečene bundeve, salate, povrća i preljeva od crnog tahinija. Kako postoji i crni sezam Sana delikatese u svom asortimanu nudi i crni tahini koje me je odmah oduševio svojim bojom.
Neću dužiti, krenimo na recept :)
Sastojci:
- 1 šalica (250 ml) crne beluga leće
- 2 i pol šalice vode
- 1 šalica bundeve narezane na kockice
- šaka miješane salate
- 2 žlice sjemenki bundeve
- pola glavice ljubičastog luka (ja sam koristila ukiseljeni)
- 2 žlice Sana delikatese crnog tahinija
- 1 žlica senfa
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žlica agave sirupa
- 2 žlice vode
- sol, papar i začini za buču po želji (curry prah, timijan, dimljena paprika i sl.)
Postupak:
- Leću stavite kuhati u vodi i dodajte prstohvat soli. Ostavite da se kuha dok ne postane mekana (otprilike 20 min).
- Bundevu narežite na kockice i začinite po želji. Ja sam dodala po žličicu dimljene paprike, curry praha i timijana. Stavite na pleh za pečenje i pecite na temperaturi od 200 stupnjeva 15 min ili dok ne dobije koricu.
- Napravite preljev za salatu tako da u posudicu stavite crni tahini, senf, limunov sok, agave sirup i vodu. Sve zajedno izmješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Ljubičasti luk i salatu narežite na manje komade.
- Kada je leća kuhana procijedite vodu ako je ostala i dodajte preljev, pečenu bundevu, luk i salatu. Sve zajedno izmješajte i posipajte bučinim sjemenkama.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar