Sirova torta od mrkve (Raw carrot cake)
Kada sam bila u Londonu imala sam priliku probati carrot cake ilitiga po naški kolač od mrkve. Googlala sam razne recepte i za oko mi je zapao jedan, u sirovoj verziji. Nisam puno dvojila već sam se bacila na isprobavanje.
Odlučila sam u njega staviti začine koje mirišu na jesen pa sam tako dobila jesensku tortu od mrkve :) Nadam se da će vam se svidjeti i slobodno škicnite na moj Instagram profil gdje je u tijeku nagradna igra (u suradnji s Encianom) i darujemo vam puno zdravih stvarčica, a neke od njih sam koristila u ovom receptu.
Sastojci: (za kalup od 18 cm)
Biskvit:
- 1 šalica naribane mrkve
- 1 šalica oraha
- 1 šalica datulja
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1 žličica začina za medenjake
- malo naribanog muškatnog oraščića
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 kapi eteričnog ulja naranče (može i naribana korica naranče)
- 3-6 žlica kokosovog brašna
Krema:
- 1 šalica indijskih oraščića
- 200 g kokosove kreme (može i 1 limenka kokosovog mlijeka pa iskoristite samo kokosovu masnoću)
- Sok 1 limuna
- 1 žlica agave sirupa ili nekog drugog zaslađivača po želji
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Dekoracija: klementine, klinčić, cimet, zvjezdasti anis, ružmarin, cvijetna pelud, orasi...
Postupak:
- Indijske i datulje stavite u posudu s vodom da omekšaju (oko pola sata).
- Naribajte mrkvu, sameljite orahe.
- U blender stavite datulje i miksajte dok ne dobijete pastu.
- Dodajte orahe, mrkvu i začine.
- Na kraju dodajte kokosovo brašno dok ne dobijete smjesu koja se ne bi smjela ljepiti za prste.
- Rasporedite smjesu za biskvit na dno kalupa.
- U blender stavite namočene indijske, kokosovu kremu, sol 1 limuna, agave sirup i ekstrakt vanilije te miksajte dok ne dobijete svilenkastu kremu.
- Kremu prelijete preko biskvita i stavite u zamrzvač bar 3 sata a najbolje preko noći.
- Kada želite servirati tortu izvadite je barem 2 sata prije iz zamrzivača i ostavite da se otopi na sobnoj temperaturi.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar