Umak od kikirikija s gljivama i tofuom

   Inspiracija za ovo jelo bili su prefini Dan Dan Noodlesi koje možete probati u restoranu Soi. Zvijezda je ukusni umak od kikirikija s gljivama i tofuom. Umak sam poslužila uz basmati rižu, a vi možete poslužiti uz bilo koju tjesteninu po izboru. U umaku prevladavaja slatko, slano i kiseli okusi. Nadam se da će vam se svidjeti i ne zaboravite, uvijek se možete poigrati s nekim drugim začinima po vašem ukusu :)

Sastojci:

  • 1 manji ili pola većeg luka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • pola čaše bijelog vina
  • 10-ak smeđih šampinjona (mogu i obični, bukovače ili shiitake)
  • 1 dimljeni tofu od 200 g
  • 100 g rižinog vrhnja
  • 1 velika žlica maslaca od kikirikija
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1-2 žlice paste od datulja ili nekog drugog zaslađivača
  • 1 žlica soja sosa
  • 1 žličica miso pastu po izboru
  • sol i papar po želji
  • malo limunovog soka
  • Za posluživanje: kuhana riža, nasjeckani kikiriki, mladi luk i peršin

Postupak:
  1.  Nasjeckajte luk na što tanje komadiće, šampinjine na loškice i tofu na male kockice.
  2. Stavite duboku tavu na vatru i dodajte u nju maslinovo ulje i luk te pirjajte otprilike 2 minute.
  3. Dodajte šampinjone i podlijevajte ih vinom dok sva tekućina ne ispari.
  4. Dodajte soja sos, maslac od kikirikija i rižino vrhnje te miješajte da se svi sastojci sjedine.
  5. Dodajte sezamovo ulje, miso pastu i pastu od datulja.
  6. Dodajte nasjeckani tofu i kuhajte 5 minuta.
  7. Pokapajte limunovim sokom.
  8. Skuhajte rižu i servirajte s nasjeckanim kikirikijem, mladim lukom i peršinom (tko voli može i korijander).
Dobar tek!




Primjedbe

Popularni postovi