Sushi zdjela
Evo ideje za jedan ljeni ljetni obrok ili kako ga ja volim zvati, sushi za lijenčine :) Obrok je lagan ali zasitan. Ako mene pitate, mogla bi ga jesti svaki dan. Dovoljno je da skuhate veću količinu riže i svaki dan kombinirate s drugim povrćem, ako želite možete dodati neki protein (tofu, tempeh ili grah).
Kombinacije su razne. Nadam se da će vam se ova svidjeti :)
Sastojci:
220 ml vode
4 žlice rižinog octa
2 žlice šećera
1 žličica soli
1 mladi luk
1 krastavac
1 mrkva
pola listića nori lista
pola avokada
šaka zalenja (špinat, blitva, salata)
2 žlice soja sosa
1 žličica sezamovog ulja
1 žličica rižinog octa
1 žličica sirupa od datulja (Sana delikatesse)
Postupak:
1. Rižu je potrebno dobro isprati, sve dok voda ne bude potpuno prozirna. Dodajte 220 ml vode i stavite kuhati.
2. Na početku rižu treba kuhati na jačoj vatri uz povremeno miješanje drvenom kuhačom dok ne zavrije.
3. Nakon što proključa, potrebno je smanjiti temperaturu, poklopiti posudu i pustiti da kuha još desetak minuta poklopljena. Povremeno provjerite kako napreduje, ali ne miješajte.
4. Kada je riža kuhana, pripremite preljev od rižinog octa, šećera i soli.
5. Rižin ocat pristavite na vatru u manjoj posudi, potom dodajte šećer i sol i kuhajte dok ne zavrije, potom smanjite vatru i još kratko kuhajte da se oslobodi što više arome.
6. Toplu otopinu octa prelijte po toploj riži i promiješajte drvenom žlicom. Potom ostavite rižu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
7. Za to vrijeme nasjeckajte mladi luk na kolutiće, krastavac, mrkvu, avokado i nori list na trakice.
8. Operite salatu i pripremite umak.
9. U zdjelicu stavite soja sos, sezamovo ulje, rižin sirup i sirup od datulje. Sve zajedno pomiješajte.
10. Povrće i rižu stavite u zdjelicu, posipajte sezamom i prelijte umakom.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar