Burgeri od graha sa umakom od povrća

   Kada spojiš dva recept u jedan, dobiješ upravo ovo :) Jelo je inspirirano glavnim jelom kojega smo imali priliku probati u hotelu Villa Magdalena koji je smješten u Krapinskim Toplicama. Osim predivnog smještaja, wellness doživljaja u ponudi imaju veganski jelovnik. 
   Ja sam ga pokušala napraviti na svoj način tako da sam spojila dva recepta sa bloga, recept za burgere od graha i umak od povrća. Naravno, malo sam recepte izmjenila i evo što sam dobila ;)


Umak:

  • 200 g brokule
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 krompir
  • 1 šaka indijskih oraščića
  • 1 žlica nutritivnog kvasca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica curry praha
  • pola žličice kumina
  • oko 500 ml
  • sok pola limuna ili limete
  • sol i papar po želji

Burgeri:
  • 1 konzerva (230 g) crvenog graha
  • 1 konzerva (230 g) bijelog graha
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 1 luk
  • 1 žlica ketchupa
  • 1 žlica senfa
  • 5 žlica glatkog brašna (za bezglutensku verziju koristite zobeno brašno)
  • sok od 1/2 limuna ili limete
  • 1 žlica dimljene crvene paprike
  • 1 žlica meksičkih začina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • kokosovo ulje za prženje


Postupak

Umak:
  1. Nasjeckati luk, češnjak i krompir na manje komadiće.
  1. U zagrijanu posudu staviti maslinovo ulje i povrće. Dinstati 5 min i povremeno dolijevati vodu.
  1. Nasjeckati brokulu i ubaciti u lonac.
  1. Dodati curry prah, kumin, sol i papar po želji.
  1. Dodati ostatak vode i kuhati oko 15- 20 minuta.
  1. Kada je povrće kuhano dodajte indijske oraščiće, nutritivni kvasac i sok limete ili limuna te izblendati u blenderu ili sa štapnim mikserom. Ja sam koristila svoj blender od LifeEnergy Hrvatska koji je napravio predivnu svilenkastu teksturu.

Burgeri:
  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i obložite lim za pečenje masnim papirom.
  1. Sastojke za burgere stavite u blender. Blendajte dok se ne počne stvarati kompaktna smjesa. Nemojte prejako izblendati, poželjno je da ostanu komadići. Smjesu izvadite i podijelite na 6 jednakih djelova. Ako želite možete napraviti tanje burgere pa ćete dobiti oko 8-9 burgera. 
  1. Na zagrijanu tavu stavite kokosovo ulje i burgere pecite dok ne dobiju zlatnu boju (otprilike 2 minute sa svake strane). Stavite ih na lim, pa u pećnicu da se peku otprilike 15 minuta.
Poslužite uz salatu od povrća i kuhanu rižu!
Dobar tek!





Primjedbe

Popularni postovi