Burgeri od graha sa umakom od povrća
Kada spojiš dva recept u jedan, dobiješ upravo ovo :) Jelo je inspirirano glavnim jelom kojega smo imali priliku probati u hotelu Villa Magdalena koji je smješten u Krapinskim Toplicama. Osim predivnog smještaja, wellness doživljaja u ponudi imaju veganski jelovnik.
Ja sam ga pokušala napraviti na svoj način tako da sam spojila dva recepta sa bloga, recept za burgere od graha i umak od povrća. Naravno, malo sam recepte izmjenila i evo što sam dobila ;)
Umak:
Burgeri:
Postupak
Umak:
Burgeri:
Dobar tek!
Ja sam ga pokušala napraviti na svoj način tako da sam spojila dva recepta sa bloga, recept za burgere od graha i umak od povrća. Naravno, malo sam recepte izmjenila i evo što sam dobila ;)
Umak:
- 200 g brokule
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 krompir
- 1 šaka indijskih oraščića
- 1 žlica nutritivnog kvasca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica curry praha
- pola žličice kumina
- oko 500 ml
- sok pola limuna ili limete
- sol i papar po želji
Burgeri:
- 1 konzerva (230 g) crvenog graha
- 1 konzerva (230 g) bijelog graha
- 200 g kukuruza šećerca
- 1 luk
- 1 žlica ketchupa
- 1 žlica senfa
- 5 žlica glatkog brašna (za bezglutensku verziju koristite zobeno brašno)
- sok od 1/2 limuna ili limete
- 1 žlica dimljene crvene paprike
- 1 žlica meksičkih začina
- 2 žlice maslinovog ulja
- kokosovo ulje za prženje
Postupak
Umak:
- Nasjeckati luk, češnjak i krompir na manje komadiće.
- U zagrijanu posudu staviti maslinovo ulje i povrće. Dinstati 5 min i povremeno dolijevati vodu.
- Nasjeckati brokulu i ubaciti u lonac.
- Dodati curry prah, kumin, sol i papar po želji.
- Dodati ostatak vode i kuhati oko 15- 20 minuta.
- Kada je povrće kuhano dodajte indijske oraščiće, nutritivni kvasac i sok limete ili limuna te izblendati u blenderu ili sa štapnim mikserom. Ja sam koristila svoj blender od LifeEnergy Hrvatska koji je napravio predivnu svilenkastu teksturu.
Burgeri:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i obložite lim za pečenje masnim papirom.
- Sastojke za burgere stavite u blender. Blendajte dok se ne počne stvarati kompaktna smjesa. Nemojte prejako izblendati, poželjno je da ostanu komadići. Smjesu izvadite i podijelite na 6 jednakih djelova. Ako želite možete napraviti tanje burgere pa ćete dobiti oko 8-9 burgera.
- Na zagrijanu tavu stavite kokosovo ulje i burgere pecite dok ne dobiju zlatnu boju (otprilike 2 minute sa svake strane). Stavite ih na lim, pa u pećnicu da se peku otprilike 15 minuta.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar