Veganska Međimurska gibanica

   Vjerujem da ste svi čuli za Međimursku gibanicu. To je višeslojno, bogato nadjeveno i vrlo kalorično jelo koje se priprema od kora lisnatog tijesta i četiri vrste nadjeva: svježi kravlji sirnaribane jabuke, mljeveni orasi i mljeveni mak.
   Ja sam se odlučila napraviti vegansku verziju sa zdravijim sastojcima poput meda ili agave sirupa, kokosovog ulja i zobenog vrhnja. 
  Ako ste ljubitelji kolača sa puno nadjeva, vjerujem da će vam se ovaj jako svidjeti. Kore za kolač možete pripremiti sami ili ih pak možete kupiti gotove i tako ubrzati cijeli proces.



Sastojci:


  • 10 listova za savijače (bez jaja)
  • kokosovo ulje za premazivanje kora



- 1 nadjev-mak

  • 150 g mljevenog maka
  • 200 ml zobenog mlijeka (može i neko drugo biljno mlijeko)
  • 2 žlice meda ili agavinog sirupa
  • 2 žlice sušenih brusnica
  • malo limunove korice

Mak preliti kipućim mlijekom u kojem je prethodno rastopljen med, te dodati brusnice i limunovu koricu


- 2 nadjev- "sir"

  • 250 g svježeg tofua
  • 2 žlice meda ili agavinog sirupa
  • sok 1 limuna
  • malo naribane tonke (može i ekstrakt od vanilije)
  • pola šalice zobenog vrhnja

Tofu ocijedite, stavite u blender zajedno sa limunom i zobenim vrhnjem. Blendati 2 minute te dodati med i naribanu tonku. Sve zajedno blendati još 1 minutu.



- 3 nadjev- orasi
  • 125 g mljevenih oraha
  • 100 ml zobenog mlijeka
  • 1 žlica meda ili agavinog sirupa
  • 1 žlica ruma

Orasi se preliju kipućim mlijekom u kojem se rastopio med i rum.



- 4 nadjev- jabuke
  • 2 veće jabuke (slatke)
  • 1 žličica cimeta

Neoguljene jabuke oprati, naribati i dodati cimet.




Postupak:


  1. Listove za savijaču narezati na veličinu posude za pečenje. 
  2. Posudu namastiti kokosovim uljem. 
  3. Na dno posude za pečenje složiti tri lista za savijaču, a svaki list premazati kokosovim uljem. 
  4. Na dno prvo staviti nadjev od maka.
  5. Preko svakog sloja nadjeva staviti dva lista savijače, a svaki list također premazati kokosovim uljem.
  6. Potom zaliti nadjevom od "sira", pa nadjevom od oraha i na vrh nadjevom od jabuke.
  7. Na kraju opet završiti s tri dobro namašćena lista za savijače. Sve zalijemo sa oko 3 žlice zobenog vrhnja.
  8. Peći na 170 stupnjeva, 30-45 minuta (ovisno o jačini pećnice).





Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi