Veganska Međimurska gibanica
Vjerujem da ste svi čuli za Međimursku gibanicu. To je višeslojno, bogato nadjeveno i vrlo kalorično jelo koje se priprema od kora lisnatog tijesta i četiri vrste nadjeva: svježi kravlji sir, naribane jabuke, mljeveni orasi i mljeveni mak.
Ja sam se odlučila napraviti vegansku verziju sa zdravijim sastojcima poput meda ili agave sirupa, kokosovog ulja i zobenog vrhnja.
Ako ste ljubitelji kolača sa puno nadjeva, vjerujem da će vam se ovaj jako svidjeti. Kore za kolač možete pripremiti sami ili ih pak možete kupiti gotove i tako ubrzati cijeli proces.
Sastojci:
- 10 listova za savijače (bez jaja)
- kokosovo ulje za premazivanje kora
- 1 nadjev-mak
- 150 g mljevenog maka
- 200 ml zobenog mlijeka (može i neko drugo biljno mlijeko)
- 2 žlice meda ili agavinog sirupa
- 2 žlice sušenih brusnica
- malo limunove korice
Mak preliti kipućim mlijekom u kojem je prethodno rastopljen med, te dodati brusnice i limunovu koricu
- 2 nadjev- "sir"
- 250 g svježeg tofua
- sok 1 limuna
- malo naribane tonke (može i ekstrakt od vanilije)
- pola šalice zobenog vrhnja
Tofu ocijedite, stavite u blender zajedno sa limunom i zobenim vrhnjem. Blendati 2 minute te dodati med i naribanu tonku. Sve zajedno blendati još 1 minutu.
- 3 nadjev- orasi
- 125 g mljevenih oraha
- 100 ml zobenog mlijeka
- 1 žlica meda ili agavinog sirupa
- 1 žlica ruma
Orasi se preliju kipućim mlijekom u kojem se rastopio med i rum.
- 4 nadjev- jabuke
- 2 veće jabuke (slatke)
- 1 žličica cimeta
Neoguljene jabuke oprati, naribati i dodati cimet.
Postupak:
- Listove za savijaču narezati na veličinu posude za pečenje.
- Posudu namastiti kokosovim uljem.
- Na dno posude za pečenje složiti tri lista za savijaču, a svaki list premazati kokosovim uljem.
- Na dno prvo staviti nadjev od maka.
- Preko svakog sloja nadjeva staviti dva lista savijače, a svaki list također premazati kokosovim uljem.
- Potom zaliti nadjevom od "sira", pa nadjevom od oraha i na vrh nadjevom od jabuke.
- Na kraju opet završiti s tri dobro namašćena lista za savijače. Sve zalijemo sa oko 3 žlice zobenog vrhnja.
- Peći na 170 stupnjeva, 30-45 minuta (ovisno o jačini pećnice).
Taman se peče, miriše fantastično!👌😁
OdgovoriIzbriši