Postovi

Hrskavi trokutići s punjenjem od krumpira, luka i šampinjona

Slika
Na portalu Gastro.hr  možete pročitati moj recept za hrskave trokutiće s punjenjem od krumpira, luka i šampinjona...malo izmijenjenu pitu krumpirušu u mojoj izvedbi.
Nadam se da će vam se recept svidjeti.


Link: https://gastro.24sata.hr/kolumne/hrskavi-trokutici-s-punjenjem-od-krumpira-luka-i-sampinjona-23068








Kako uzgojiti klice kod kuće

Slika
Nedavno sam na story-u objavila što se može dobiti od jedne žlice sjemenki i par dana strpljenja. Na nagovor moje drage Ive sa bloga Healthy little tooth odlučila sam vam dokumentirati proces klijanja kod kuće kako bi i vi vrlo jednostavno mogli uživati u ovim finim nutritivnim bombicama.

  Za početak, malo ću pričati o svim dobrobitima klica i klijanja, te nakon toga slijedi sam postupak klijanja i što će vam sve biti potrebno (vjerujte mi, jako je jednostavno).

Oh, te klice!

   Klice su nutritivno veoma vrijedne i imaju dugu povijest primjene, no i dalje mnogi ih smatraju egzotičnom namirnicom koju, nažalost, veoma rijetko konzumiraju. One su mala tvornica fitonutrijenata koje mogu rasti u svim klimatskim uvjetima, sazrijevaju nekoliko dana, ne zahtijevaju tlo, niti sunce, a proces pripreme je jako jednostavan.     Klice su najbolja hrana koju možete sami uzgojiti kod kuće. Život uvijek počinje sa sjemenom koje klija, raste i razvija se. Čudesni trenutak klijanja biljke krije veliki …

Sirova veganska Banoffee Pie

Slika
I evo ga, stigao je i taj dan kada slavim svoj rođendan 🎂 28 godina i puno razloga za slavlje :) Zahvalna za sve proživljene trenutke, iskustva, prijateljstva, postignuća, ljubav, zdravlje i obilje u životu. Pa gdje ćeš bolje. To zaista zaslužuje jednu rođendansku "torticu". 
   E sad, ne bi to to bila ja da nešto ne napravim po svom. Kao prvo, neće biti torta već pita, a neće ni biti pečena... hm🙊...može. 😁
   Već neko vrijeme imam želju napraviti sirovu vegansku Banoffee Pie pa sam je odlučila isprobati, vjerujte nisam požalila. Spoj banane, datulja, kokosove kreme i čokolade je božanstven. Dosta je brzo gotova, sastojci su bez glutena, rafiniranih šećera i loših masti. Pravi desert u kojemu sam uživala bez grižnje savjesti (jer ja to zaslužujem).😊
Sastojci:
- Kora:
400 g datulja bez koštica100 g oraha1 žlica maslaca od kikirikija - Karamel:
220 g datulja1 šalica vode1/2 žličice vanilije1 žlica maslaca od badema (može i od lješnjaka ili kikirikija)1/2 žličice himalaj…

Američke palačinke bez jaja i laktoze

Slika
Vrlo ukusne, a jednostavne za napraviti- američke palačinke. U ovom receptu nema jaja i mlijeka, a svejedno su mekane i pufaste. Već sam radila američke palačinke ali do sada mi nikad nisu bile ovako  debele i mekane teksture. Smjesu za palačinke se ne smije previše mješati i čim se svi sastojci povežu treba se odmah staviti peći.
    Palačinke sam premazala Figgy namazom koji se sastoji od smokve, lješnjaka i kakaa. Osim finog čokoladnog okusa i zdravih sastojaka, ovaj namaz je bez emulgatora, glutena, dodanih ulja i laktoze što je za mene veliki plus. Osim na palačinkama, koristim ga kao namaz na kruh, umjesto zaslađivača  u zobenoj kaši ili uz voće (popodnevni snack).
   Uživajte!


Sastojci:


2 šalice glatkog brašna1/2 žlice praška za pecivo2 šalice sojinog mlijeka2 žličice jabučnog octa2 žlice kokosovog ili maslinovog ulja2 žlice javorovog sirupa1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)prstohvat soli


Postupak:

- U malu posudu staviti sojino mlijeko i jabučni ocat. Promiješajti i ost…

Pašticada umak na veganski način

Slika
Svi smo upoznati sa kultnim dalmatinskim jelom- Pašticada, za kojega svaka obitelj ima svoj recept. Jelo je prepoznatljivo po svom slatko-kiselo-slanim okusu gdje niti jedan od ova tri okusa ne smije prevladavati. Tradicionalno se servira sa njokima ali ja sam ga danas servirala sa rezancima od špinata. Pošto je ovo veganska verzija, umjesto mesa možete koristiti sejtan.
Meni je dovoljan sami umak sa tjesteninom i super mi je kod ovog recepta što je jako jednostavan, potrebno je malo sastojaka, a rezultat je aromatičan umak koji me podsjeća na maminu kuhinju. 
Kako sam za Božić dobila na poklon Green Friends kruškin senf, odlučila sam ga iskoristiti u ovom receptu gdje se svojom voćnom aromom savršeno uklopio.
Nadam se da će vam se svidjeti :)
Sastojci:


1 glavica luka2 srednje mrkve2 žlice maslinovog ulja2 režnja češnjaka5 kom šampinjona10 suhih šljiva1 lovorov list1 žličica Green Friends kruškin senf130 ml prošeka1 konzerva (400 g) pelatasol i papar po želji




Postupak:

- Narežite luk, mrkvu …

Veganska pita od višanja

Slika
Pita sa višnjama jednostavno je neodoljiva slastica koju možete poželjeti u bilo koje doba godine. Danas želim sa vama podijeliti recept za vegansku pitu od višanja, idalnu za sve koji se zažele fine, osvježavajuće pite od voća, a nećete morati provesti cijeli dan u kuhinji.     Vjerujem da će vas osvojiti bogati nadjev bez puno šećera i savršeno prhkim tijestom. Osim s višnjama, možete je napraviti i s borovnicama, malinama ili drugim omiljenim voćem.
   Kako često pokušavam bijeli šećer zamijeniti nečim malo zdravijim, ovaj put sam koristila Dida Boža ekološki džem od višnje kao saldilo koji se savršeno uklopio.🍒
    Možete je dekorirati po vlastitom izboru, a pošto nam uskoro stiže Valentinovo možete se poigrati pokrovom za ovu pitu i uz samo malo mašte napraviti romantičnu verziju pite kojom ćete oduševiti svoje voljene💖

Sastojci:

Kora:

2 1/2 šaljice oštrog brašna200 g margarina za pripremu kolača1/2 žličice soli2 žlice šećerahladna voda

Nadjev:

5 šalica smrznutih višanja150 g Dida B…

Domaća granola sa tahinijem

Slika
Ah ta granola. Savršena za doručak, snack, desert... ne poznajem nekoga tko ne voli granolu. Osim što se brzo radi, u njoj su samo zdravi i fini sastojci koje možete prilagođavati po svom ukusu. Kada pogledam po dućanima, granola uopće nije jeftina, a kad pročitam što sve u sebi sadrži padne mi mrak na oči.

   Zato ja nju radim sama jer jedino tako znam što se sve u njoj nalazi. Na internetu ima raznih varijacija, a meni je najdraža ova koja u sebi sadrži tahini i javorov sirup. Jednom kada probate domaću granolu nema povratka kupovnoj :) još samo da vam napomenem kako će vam cijela kuhinja predivno mirisati.

Sastojci:
1/3 šalice javorovog sirupa (može i neki drugi po želji)1/3 šalice Sana classic tahini1 žličica ekstrakta vanilije ili naribane tonkeprstohvat solimalo vode1 žlica cimeta ili začina za medenjake2 čaše zobenih pahuljica (cijelih)1/2 šalice bučinih sjemenki1/2 šalice lješnjaka (nasjeckati na komadiće)1/2 šalice kikirikija (po mogućnosti sirovi)1/2 šalice sušenih brusnica